Nordjyske Nyskabere er klar på mere

Først var det tre. Så var det fem. Og til sidst var det ti. Antallet af minutter, man bliver tildelt, når man skal sælge sin gode idé, bliver åbenbart højere og højere, jo længere man når i Nordjyske Nyskabere.

- 10 minutter lyder egentlig af meget, men det betød jo, at vi kunne gå mere i dybden med vores idé - og så blev det faktisk mere et problem at holde det nede på ‘kun’ 10 minutter, fortæller Lathes Linganathan.

Han har igennem de seneste måder deltaget i Nordjyske Nyskabere sammen med Daniel Doreshenko og Jenisten Antony. Sammen har de fundet på den avancerede brandalarm under navnet ‘Fireobs’, der skal være med til at forebygge og stoppe skovbrande i hele verden.

De tre minutter havde de, da de skulle ‘sælge’ idéen for at komme videre fra konkurrencens indledende workshop. Det klarede de så fint, at de gik videre til semifinalen, hvor de altså fik fem minutter til at fortælle om deres idé.

Finalen stod så i fredags, og her havde de altså 10 minutter til at forklare dommerpanelet, hvorfor netop deres idé var finalens bedste.

- Vi havde en rimelig fin fornemmelse på forhånd, men altså… De idéer, vi troede, vi skulle konkurrere med om at vinde, endte med slet ikke at klare sig i top 3, så der kan man se, hvor lidt vi egentlig havde at have den fornemmelse i, fortæller Jenisten Antony med antydningen af et grin.

Frem mod finalen havde de tre idémænd været i tænkeboks. For et af de spørgsmål, dommerne i semifinalen havde stillet, krævede et godt svar, hvis de skulle klare sig i finalen: hvordan skal de smarte, små bokse placeres på træerne, især i svært fremkommelige områder?

- Så vi har arbejdet med en idé om et sæt ‘vinger’, der lader selve enheden falde let ned fra himlen og sætte sig fast i trætoppene. Det gør det ikke bare nemmere at få sendt enhederne ud, men også langt hurtigere, hvis de bliver kastet ud fra et lille fly eller en helikopter, fortæller Daniel Doroshenko.

Om det var vingerne, der gjorde det, er svært at sige med sikkerhed. Men sikkert er det i hvert fald, at Fireobs viste sig som aftenens stærkeste idé, og Lathes, Daniel og Jenisten kunne tage fra Musikkens Hus, hvor finalen blev afholdt, med titlen som årets Nordjyske Nyskabere.

 

- Det har været virkelig fedt i det hele taget at være med. Alle de input, vi har fået, alle de mennesker, vi har mødt, det har givet os så meget, fortæller Lathes Linganathan, og Jenisten Antony stemmer i:

- Vi har lært ufatteligt meget af alle de folk, vi har mødt, og så har det givet os et stort netværk, som vi helt sikkert kommer til at trække på i fremtiden.

Nu vi er ved fremtiden, så ville det nok ikke være decideret overraskende for nogen, hvis de tre gutter bag Fireobs egentlig var ganske tilfredse med, at der nu bliver lidt mere tid til at tænke på andre ting end netop deres smarte brandalarm. Men sådan forholder det sig på ingen måde.

- Det har taget utroligt meget tid, men det har været vildt spændende. Hele processen fra at finpudse idéen, lave en prototype, lave materiale til pitch og så videre, det har været virkelig interessant, så jeg synes faktisk, det er lidt trist, at vi ikke skal bruge helt så meget tid på det længere, fortæller Daniel Doreshenko.

Men som det også antydes, så stopper det da heller ikke helt nu. Selvom de alle har travlt lige for tiden med at skrive SOP om så forskellige ting som oldtidsmatematik, cyberkriminalitet og kryptovalutaer, så er der stadig gang i Fireobs.

- En del af præmien fra Nordjyske Nyskabere var 10 timers advokatbistand, og der skal vi bruge i hvert fald noget af den tid på at få styr på at få patent på idéen, fortæller Lathes Linganathan.

- Og så må vi se, hvad fremtiden ellers bringer. Det her har været som at udleve en del af iværksætterdrømmen, og det har da kun givet mod på mere, siger Daniel Doreshenko.

Hvem ved, måske hænger Fireobs rundt omkring i verdens største skovområder om få år. Uanset hvad, så skal der i hvert fald endnu en gang lyde et kæmpe tillykke til de tre.