Robotteknologi

Profilfag:

Fysik A

Matematik A

Programmering B

Robotteknologi

Robotteknologien udvikler sig konstant og er og bliver en integreret del af vores hverdag, skolegang og arbejdsliv. Vi skal forholde os til, at kunstig intelligens og robotter er i gang med at ændre vores dagligdag og gøre nogle typer af jobs overflødige og skabe behov for andre.

Er du vild med at nørde med programmering og fremtidens robotter? Her er fag som matematik, fysik og programmering væsentlige redskaber.

Du vil blive en del af et studiemiljø, som opbygges omkring faglighed, selvstændighed, engagement og innovation. I denne studieretning er arbejde med teknik og viden om robotteknologi tænkt ind som en naturlig del af studieretningens fag og flere tværfaglige forløb. Vi undersøger også, hvordan vi bruger robotter og de etikker (og problematikker), der knytter sig til dette.

Undervejs møder du projekter både på og udenfor skolen, der anvender robotteknologi, og du får en forståelse af, at det er mindre kompliceret, end det ser ud til ved første øjekast. I et af de første tværfaglige projekter samarbejder eleverne i grupper i fagene programmering, teknologi og fysik om at løse virkelige problemer vha. en robot, som skal programmeres og tilpasses mekanisk til den opgave, gruppen vælger.

Du kan tage denne studieretning på gymnasiet på Øster Uttrup Vej.

Tilmeld dig på optagelse.dk.

Fag og niveauer

Studieretningsfag

  • Fysik A

  • Matematik A

  • Programmering B

Obligatoriske fag

  • Dansk A

  • Teknikfag A

  • Engelsk B

  • Idéhistorie B

  • Kemi B

  • Teknologi B

  • Biologi C

  • Informatik C

  • Samfundsfag C

Valgfag

  • 1 løft eller

  • 1 C-fag

Teknikfag A

vælg mellem:

    • Udvikling og produktion

      • Robotter

      • Maskin

      • Tekstil

    • Byggeri og energi

      • Arkitektur

      • Konstruktion

    • Proces, levnedsmiddel og sundhed

      • Bioteknologi

      • Livsstil og sundhed

    • Digitalt design og udvikling 

 

PROJEKTER i fagene

De forskellige fag i studieretningen toner ofte indholdet i fagene til at omhandle et eller flere aspekter omkring robotter. Nedenfor ses et par eksempler på nogle af de projekter, som du kan opleve i studieretningen:

Projekter i fysik

Projekter i matematik

Projekter i programmering

Projekter i dansk

Projekter i Idéhistorie

Projekter i teknologi

STUDIEREJSER

I marts 2022 gik studieretningens studietur til Amsterdam. Programmet blev lagt med fokus på studieretningsfagene fysik A, matematik A og programmering B. Vi var rundt i byen for at opleve Amsterdams historiske bygninger, charmerende kanaler og spændende museer, men også på busture ud af byen.

Vi besøgte et drivhus med sensorstyret højteknologisk tomatproduktion, som arbejdede med udvikling af nye tomatsorter.

En dansk ph.d.-studerende på TU Delft fortalte om sit arbejde med selvkørende biler og viste os nogle af testfaciliteterne.

Vi så også imponerende ingeniørkunst ved stormflodsbarrieren Keringshuis, som er en del af Hollands store arbejde med watermanagement.

Kortere ture ud af huset

I november 2021 var 2.g'erne på besøg hos Xtel Wireless, et udviklingshus, der arbejder primært med IoT (Internet of Things), og hørte om praktiske anvendelser af sensorer.

Elever fra robotteknologi har også haft vores interne robotter – mBot og DoBot - med i zoo i september 2021 til Naturvidenskabsfestival. 

Studieretningsdage

I robotteknologi har vi en studieretningsdag forår og efterår med fokus på faglige og sociale aktiviteter.

Som en del af en studieretningsdag (naturligvis med robotter som tema) var 1. og 2. g i december 2021 på besøg en eftermiddag på AAU, institut for elektroniske systemer, robotteknologistudiet. Vi startede i et af deres auditorier til et foredrag om robotteknologistudiet på AAU og anvendelsen af kunstig intelligens. Vi var derefter rundt i deres laboratorier, og så de forskellige robotter, som de arbejder med – herunder Spot - den firbenede robot.

Se videoen: Amalie gik en tur med Spot.

 

I september 2022 havde vi besøg af Qorvo, som bl.a. arbejder med komponenter til mobiltelefoner, og Skywatch som arbejder med droner.

Jens Andersen, elev på Robotteknologi 

Jens Andersen blev student fra Robotteknologi juni 2023.

Det har været en selvfølge for Jens at vælge HTX, da han er optaget af 3D-printere og elektronik og får mulighed at fordybe sig i sine interesser på HTX. For Jens er det kombinationen af fællesskabet på HTX og muligheden for at dyrke sine interesser, der er det bedste ved at gå på Aalborg Tekniske Gymnasium. Læs hele interviewet med Jens herunder.

Hvorfor valgte du Aalborg Tekniske Gymnasium? Og hvilke overvejelser havde du ellers?

Jeg har nok altid vidst, at jeg skulle på HTX, for jeg er ret nørdet. Jeg har to 3D-printere og har altid leget med elektronik, og så har begge mine fætre har også gået på HTX, så jeg tror, at det altid har været en selvfølge for mig. Men jeg overvejede også en HHX, for jeg er også interesseret i økonomi.

Hvilken studieretning har du valgt og hvorfor?

Jeg valgte Robotteknologi, fordi jeg ville få lov til at nørde, og jeg syntes, at det lød vildt spændende. Det er især det mekaniske, jeg synes er spændende, hvordan tingene hænger sammen rent fysisk.

Hvad er det bedste ved din studieretning?

Det er kammeratskabet i klassen. Vi har et rigtig godt sammenhold, og vi interesserer os alle for det samme. Det er nemt at snakke sammen og snakke om, hvad man har lavet af projekter i weekenden. Vi har også nogle rigtig spændende fag.

Hvad er det bedste ved at være elev på Aalborg Tekniske Gymnasium?

Det er fagene og de fysiske rammer. Det er jo en ny og moderne skole. Det kan jeg rigtig godt lide.

Hvad er det fedeste projekt, du har været involveret i?

Det er nok i teknologifaget, som vi har lige nu, hvor vi har noget om dyrkning. Vi er ved at lave et automatisk vandingssystem til planter, og vi skal måske også lave en automatisk gøder. Det er sjovt at få en masse sensorer til at snakke sammen.

Hvordan er studiemiljøet på Aalborg Tekniske Gymnasium?

Der er altid nogen at snakke med, og der er plads til alle.

Hvad laver du i din fritid?

Jeg arbejder både med 3D-printere hos 3D Eksperten, og så er jeg hos bageren i Bilka. Ellers træner jeg og er samme med min kæreste.

Hvad er dine planer for fremtiden?

Min drøm er at være selvstændig. Det har det altid været. Jeg ved ikke helt, hvad mit produkt skal være, måske noget med grøntsager lignende det projekt, vi laver i teknologifaget. Det synes jeg er helt vildt spændende.

Videre­uddannelse

Studieretningen lægger op til en række tekniske videregående uddannelser, fx ingeniøruddannelser. Et oplagt valg kunne være ingeniøruddannelsen i robotteknologi på Aalborg Universitet.

Se alle videregående uddannelsesmuligheder på adgangskortet. Du opfylder adgangskravene til 261 forskellige uddannelser efter at have gennemført robotteknologi.

Lærere på robotteknologi

Hans-Christian Becker Jensen Cand.polyt. Programmering, Teknologi
Majbrith Andersen Cand.mag. Dansk, Idéhistorie
Mette Kart Hoppe Aaen Cand.mag. Musik, Matematik
Pia Thomsen cand. polyt. Matematik, Fysik, Teknikfag (udvikling og produktion, elektronik)

Leder for studieretningen

Kaspar Dalsgaard Kristensen Uddannelseschef +45 7250 5895 +45 2526 6895