Socialt og fagligt samvær i studiecaféen

 

I B.O.Gorm - der er da et ordspil, man kan lege lidt med - bliver der normalt inviteret til studiecafé to gange om ugen. For de uindviede kan det fortælles, at B.O.Gorm er et fælles studieområde på afdelingen på Øster Uttrup Vej, og her kan elever samles om borde i hyggelige omgivelser og terpe sammen - eller snakke om det seneste Netflix-hit...

Og to gange om ugen samledes elever her med Jens Kramer, der er tidligere elev her på gymnasiet og nu studerer matematik og økonomi på Aalborg Universitet, og fungerer som mentor i studiecaféen.

- For nogle af eleverne handler det om at få hjælp til specifikke opgaver, de sidder fast i. For andre handler det mere om at være et sted med andre elever, mens de laver lektier, så de ikke skal sidde alene derhjemme, hvor det er let lige at blive distraheret af alt muligt andet, fortæller Jens Kramer.

To af de, der flittigt har gjort brugt af studiecaféen, er tvillingerne Supannee og Suparat Pantab. De var der - ligesom langt de fleste af brugerne af tilbuddet - for at få hjælp til matematik.

- Matematik fylder rigtigt meget i mange af fagene, så hvis man kommer bagud der, så kan det hele pludselig virke lidt uoverskueligt. Det er egentlig ikke fordi, det er specielt svært, men man vil bare gerne være sikker på, at man er helt med, fortæller Supannee.

- Og så var vi de eneste piger i vores klasse, så det var faktisk også en rigtig god måde at møde piger fra andre klasser på og få lidt mere socialt på skolen, tilføjer Suparat.

- Ja, det bliver et godt fælles rum, hvor man jo også hjælper hinanden på tværs af klasser. Jens har jo ikke indblik i alle vores opgaver, men han kan hjælpe med teorien - og så kan vi nemmere hjælpe hinanden på tværs, lyder det fra Supannee.

De to elever har en del transporttid, og derfor har studiecaféen også været en god mulighed for at få færdiggjort lektierne inden, de kommer hjem - og dermed er det nemmere at slappe af, når de så har fri.

- Så kan man også lige slippe for de busser, der er mest fyldte, siger Suparat.

Under corona-situationen har studiecaféen - ligesom det meste andet skolerelaterede - været virtuel, og nu er det besluttet, at det fortsætter i den nærmeste fremtid. Det er simpelthen for svært at smittespore, hvis eleverne på den måde bliver blandet fysisk på tværs af klasserne, og mens det ærgrer mentor Jens Kramer lidt, så har det også sine positive sider.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, for der går noget tabt - ikke mindst socialt - når man ikke sidder i samme rum. Det er ikke så nemt at hjælpe på tværs for eleverne, og det kan være svært at inddrage flere på én gang, lyder det fra Jens Kramer.

- Men til gengæld har det været rigtigt godt for nogle af de elever, der måske netop er lidt skræmt af at skulle sidde foran en masse andre og fremmede elever og fortælle, hvad de har svært ved. Der er det nemmere lige at lave et lukket rum i den virtuelle studiecafé, hvor de så kan få lidt hjælp, uden de andre kan høre det.

Supannee og Suparat Pantab gør ikke længere brug af studiecaféen - men det er nu ikke fordi, den er blevet virtuel.

- Nej, vi føler bare ikke, at vi har så meget brug for det mere. Men der er ingen tvivl om, at især 1.G'ere skal melde sig til, hvis de føler, de har brug for hjælp, for man får det jo ikke, hvis man ikke beder om det, lyder det fra Suparat Pantab.