Anders i USA

”I USA er der ikke nogen jantelov”

 

I starten af 2016 var 19-årige Anders Westerkam på fire ugers udveksling i Californien, som en del af sin studieretning ’Naturvidenskab og Innovation’ på Aalborg Tekniske Gymnasium. På turen mødte han en lærer, der skulle få stor betydning.

 

I foråret 2016 var Anders Westerkam på udveksling i Californien. Den første uge i USA blev brugt på sightseeing i San Fransisco, og derefter gik turen omkring 30 miles sydpå til byen Saratoga. Anders Westerkam blev indkvarteret hos en værtsfamilie og skulle gå på West Vally College i byen.

 

Ugen var bygget op, så Anders og hans klassekammerater fra gymnasiet hver uge gik fire dage i skole, hvor de blev undervist i engelsk, business og matematik. Den femte dag var de på virksomhedsbesøg hos nystartede og store virksomheder i Silicon Valley.

 

Regionalt internationaliseringsprojekt

Projektet med at sende elever på udveksling startede tilbage i 2013, som en del af et regionalt projekt, hvorigennem Aalborg Tekniske Gymnasium fik kontakt til det amerikanske college ’West Vally College’.

 

”Formålet med at sende de unge på udveksling er først og fremmest at give dem en fornemmelse for det internationale miljø, der er indenfor de internationale virksomheder og arbejdsmarked. Altså vi skal simpelthen få dem til at tænke ud over Danmarks grænser,” siger Gitte Rye Larsen, som er vicerektor på Aalborg Tekniske Gymnasium.

 

Derfor faldt en udvekslingstur til Silicon Valley i USA meget naturligt for Anders Westerkams studieretning, da det område er kendt for sit innovative og teknologiske erhvervsmiljø, fortæller Gitte Rye Larsen.

 

Pink sokker

På West Valley College fik Anders Westerkam en underviser, der i den grad gjorde indtryk hos ham.

 

”Vores entrepreneurshiplærer, en ældre og rig herre, underviste os lige så meget i livserfaring, som han underviste os i business. Han lærte os om, hvordan man skiller sig ud, imødekommer andre mennesker og sætter grænser. Han satte perspektiv på tingene,” siger Anders.

 

Én af de ting entrepreneurshipunderviseren, Mike Burke, lærte eleverne var, at de skulle lære at sætte sig mål og huske at skille sig ud fra mængden. Hvilket underviseren selv var ret god til.

 

”Dengang han skulle starte med at undervise på college, så ville han gerne skille sig ud fra de andre undervisere. Så derfor tog han lyserøde sokker på hver dag. Han kalder metoden for ’pink socks’,” fortæller Anders med et smil.

 

Værtsfamilien

I fritiden og weekenderne fik Anders Westerkam en masse gode oplevelser sammen med sin værtsfamilie, som var et ældre ægtepar med voksne børn.

 

I hverdagene arbejdede parret meget, men sådan er kulturen derovre, fortæller Anders. Men når parret havde fri, fik de en masse gode oplevelser sammen. De var blandt andet på en weekend-skiferie og på museer.

 

En aften inviterede værts-faren Anders med i biografen, så de sammen kunne se filmen ’Mad Max Fury Road’.

 

”Det var hans idé, at vi skulle i biografen, for det var lige op til Oscars og Mad Max Fury Road var nomineret - og den endte også med at vinde. Så vi kørte i biografen en aften og så den sådan sent, sent om aftenen. Det var meget hyggeligt,” fortæller Anders.

 

Kulturforskelle

Anders Westerkam har taget en masse forskellige erfaringer med sig hjem, men en af de ting der har gjort stort indtryk er amerikanernes facon.

 

“Vi danskere er ikke særlig gode til at sige, hvad vi gerne vil. Det er amerikanerne gode til. De er også bedre til at tage kontakt til fremmede mennesker og vise interesse. Derovre er der ikke nogen jantelov,” fortæller Anders Westerkam.