Sol, regn, blæst og sne – vejrtema i teknologi for 1.g

1.g’erne på Aalborg Tekniske Gymnasium var optaget af al slags vejr her i forsommeren, ikke kun det dejlige solskin. Der var nemlig vejrtema i den fælles projektkonkurrence i faget teknologi.

Eleverne skulle først finde et problem og bagefter løse det med et produkt. Det er nemlig det, faget teknologi går ud på; her arbejder man med praktiske produkter, fremstillet i skolens værksteder og laboratorier. Og både problemer og løsninger skal naturligvis gennemtænkes videnskabeligt og professionelt – der skal researches, beskrives, redegøres, argumenteres, dokumenteres osv.

Konkurrencens vindere skulle findes den 9. juni, hvor alle elevgrupperne var klar med produkter og præsentationer.

Det varmereflekterende festivaltelt

Frederik Nielsen og Samuel Hvidager fra 1.a har valgt studieretningen Fysikkens verden. De har arbejdet på et varmereflekterende telt i de uger, projektet har varet.

– Vi tog udgangspunkt i problemet med festivaltelte, der bliver for varme, forklarer Samuel. – Vi har lavet en speciel isolerende dug, som spændes ud over nogle pinde og passer til forskellig størrelse telte. Pindene sørger for, at der er et luftlag mellem teltet og dugen, og det også virker isolerende.

Og så afløser drengene ellers hinanden i deres spændende forklaring af et tydeligvis gennemtænkt projekt. Man mærker, at deres tanker er helt tunet ind i de samme baner:

– Vi har klippet dugen ud af choktæpper, dem fra Falck-kasser…

– Du kan se, at tæppet har en guldside og en sølvside. Den ene side lader varmen slippe igennem, og den anden holder på varmen…

– …så man kan vende dugen om natten og holde varmen inde i teltet.

En lille testopstilling med elpærer, der lyser på små stykker af teltdug og choktæppe viser, at der i lokalet er 5,5 graders forskel på temperaturen alt efter, om der isoleres med choktæppe eller ej. Men drengene forventer en større forskel i et rigtigt telt, for teltets areal er større og solens lys kraftigere.

– Vi går efter prisen for det bedst dokumenterede projekt, afslører Samuel, mens de voterende lærer-dommere nærmer sig deres telt, klar til at høre dem præsentere idéen.

Og vinderne blev…

  • Bedste ide: en vindfanger, lavet af en gruppe fra 1.rs
  • Flotteste design: Trolen – en sko-tørrereol, lavet af en gruppe fra 1.y
  • Mest veldokumenterede problemstilling: SNI, et produkt, der kan generere strøm vha. regnvand i nedløbsrør, lavet af en gruppe fra 1.u
  • Bedste laboratoriearbejde: et varmereflekterende telt, lavet af en gruppe fra 1.a
  • Mest velfungerende produkt: TENt, et festivaltelt og picnictæppe i ét, lavet af en gruppe fra 1.z
  • Publikumsprisen: en grill, lavet af en gruppe elever fra 1.z

Se oplægget til projektkonkurrencen.