Anders elsker naturvidenskab

Årets højeste snit:

Anders Risgaard Lindbjerg er den HTX-student, der opnåede det højeste karaktergennemsnit på Aalborg Tekniske Gymnasium i 2016
Anders Risgaard Lindbjerg med sin nye hovedbeklædning ved dimissionen på Wonderland Spritten 24. juni i Aalborg. Foto: Peter Halskov

Anders Risgaard Lindbjerg er ikke nogen gennemsnitsstudent. Han er netop udklækket fra Aalborg Tekniske Gymnasium med årets højeste karaktergennemsnit: Han har udelukkende 12-taller på sit eksamensbevis. Men det er ikke tallene, der driver ham:

– Det er princippet om at gøre det godt. Det er min drivkraft. Jeg arbejder efter samme princip også i de fag, jeg ikke får karakterer for. Jeg vil læse fysik i Aarhus, og det kræver ikke noget bestemt snit, forklarer Anders med en ivrig glæde og åbenhed, som man falder for med det samme.

Anders er sådan set bare glad for alle fag, fortæller han. Hans karaktergennemsnit på eksamensbeviset er helt præcist 12,7, hvilket er det højest mulige. Når man har valgt ekstra fag på højt niveau, ganges ens karaktergennemsnit nemlig med faktor 1,06.

Men tal er bare tal. Vi fangede Anders i gymnasiets aula til en snak om de virkelig vigtige ting. Alt det, der kommer efter de ellers så dejlige studentergilder.

Ferie, fisk og fremtid

– Jeg blev student i tirsdags. Det har krævet rigtig hårdt arbejde, så nu er det fedt at geare lidt ned. Først skal jeg være sammen med min kæreste. Det ser jeg rigtig meget frem til. I sommerferien skal jeg med fire rigtig gode venner til Schweiz, hvor vi kan låne en hytte. Vi kører selv derned, og så skal vi nyde naturen og vandre i alperne. Det glæder jeg mig helt vildt til, fortæller Anders.

Han har også kridtet banen op for sig selv efter ferien:

– Jeg holder et sabbatår af praktiske årsager. For mig er det for meget at overskue på én gang, hvis jeg både skal flytte hjemmefra og begynde på studiet. Derfor tager jeg det i to steps. Så først flytter jeg hjemmefra, og så starter jeg på fysikstudiet næste år. Det vil sige allerførst skal jeg muligvis pakke fisk på Færøerne i fiskesæsonen, hvis jeg får jobbet, griner Anders.

Fisk eller ej, målet ser han for sig allerede nu:

– Mit endelige mål er at blive professor på Aarhus Universitet i fysik eller biokemi. Noget i den boldgade i hvert fald, slår Anders fast.

Den akademiske karrierevej ligger måske nok i kortene for den ambitiøse student, men den naturvidenskabelige vinkel har han ikke fra forældrene. Mor er nemlig psykolog, og far er gymnasielærer i psykologi og musik.

HTX var optimal studieforberedelse

Mange unge vælger i dag det almene gymnasium, STX. Anders valgte anderledes og fortæller gerne om hvorfor:

– Jeg valgte HTX, fordi jeg virkelig interesserer mig for naturvidenskab. Der er selvfølgelig også naturvidenskabelige fag på STX, men min fornemmelse for HTX var, at der var mere hardcore naturvidenskab her, begrunder Anders, der da også valgte studieretningen ”Fysikkens verden”.

Han fortsætter:

– I starten var jeg betænkelig ved teknologifagene, fordi de er mere åbne og stiller krav til kreativitet. Men det viste sig, at jeg endte med at blive rigtig glad for teknologi! Metoder, samarbejde og projektarbejdsformen – det er meget karakteristisk for HTX. Det var noget, jeg havde lidt svært ved i starten. Så det var ikke derfor, jeg valgte HTX, men det blev årsagen til, jeg blev her, kan man lidt firkantet sige: De praktiske, tekniske projektarbejder har gjort mig mere klar til mit studie, og det har været fedt at blive god til det, siger Anders og nikker ivrigt.

Plads til alle og til ambitioner

Midt i al fagligheden fortæller Anders også gerne begejstret om sine klassekammerater, som han har nydt at gå til gruppeeksamen med, og hvor særligt enkelte af dem er blevet så gode venner og arbejdskolleger, at de nærmest ved, hvad hinanden tænker.

– Vi har en rigtig, rigtig god klasse med et godt socialt sammenhold. Man kan nyde, at andre også har et højt fagligt niveau og de samme ambitioner, tilføjer Anders.

Han synes, at HTX-lærerne også har været rigtig gode til at tage hånd om de ting, der var svære for ham eller andre i klassen.

– De her tre år har udviklet mig meget. Tidligere var det lidt et problem for mig, at jeg let blev stresset over nye ting, der ikke var fastlagte, og jeg havde svært ved at planlægge. Når jeg skulle arbejde i grupper før, var jeg bedst til at fordybe mig. Men nu er jeg også den, der tager rollen som planlægger. Jeg er faktisk blevet ret god til det. HTX har virkelig gjort en forskel for mine studiekompetencer, konkluderer Anders.

HTX-student Anders Risgaard Lindbjerg i laboratoriet på Aalborg Tekniske Gymnasium 

Anders’ sidste eksamen var i teknikfag, som er typisk for HTX. Han har brugt næsten 100 timer i laboratoriet alene i dét ene bioteknologiske projekt, som gik ud på at udvikle en samlet metode til at måle ethanolkoncentrationen i gæringsprodukter.