HTX-elever til kamp på hamp og regnvand


Faget teknologi er en vigtig del af HTX-uddannelsens DNA. Det går ud på at opfinde og fremstille nye produkter, der løser problemer. Den 6. september deltager to elevgrupper fra Aalborg Tekniske Gymnasium i regionsmesterskabet i teknologi, som kvalificerer til en stor DM-finale.

De har brugt det meste af forårets teknologiundervisning på deres projekter. De har brainstormet, researchet, studeret teori og kilder, skrevet rapporter på 70 og 100 sider og finpudset. Og nu er de udvalgt af deres klasser og lærere til at deltage i DM i teknologi.

Vi mødte de syv dygtige elever til en snak om processen: Hvordan når man fra ingenting til en gennemarbejdet produktidé, der kan imponere dommere i en landsdækkende konkurrence?

Hamp som emballage

Rebekka, Kalinka og Anders fra 3.y går på studieretningen Bioteknologi. Til konkurrencen præsenterer de emballage lavet af hamppapir.  

– Vores idé går ud på at erstatte plastik med hamp i emballage til fx to go-produkter. Plastik lander i havene, hvor det ikke bliver genbrugt, så vi ville gerne finde et alternativ. Hamp har både miljømæssige og økonomiske fordele, fordi det er den plante, der kan give mest papir pr. kvadratmeter. Der er 85 % cellulose i hamp, og når man tager med, at det optager landbrugsareal, så er hamp den mest effektive plante. Hamp kan det samme som plastik og kan tilpasses med fx forskellige overfladebehandlingsmidler til forskellige formål. Her har vi valgt bivoks, forklarer Kalinka.

Men hvordan kommer man i det hele taget på sådan en idé?

– Altså vores tanke var til at starte med, at vi ville erstatte plastik med noget andet. Så tænkte vi først på papir, men vi opdagede, at almindelig papirproduktion var værre end hamp. Der skal bruges mange kemikalier, og træplantagerne er ineffektive i sammenligning, uddyber Anders.

Man skulle tro, at hampemballage med alle dens fortræffeligheder så allerede ville være udbredt. Det har gruppen også tænkt over.

– Folk har nogle forskellige negative holdninger til hamp. Man kan sige, at hamp har et imageproblem. Og så tror folk også, at hamp er dyrere, siger Kalinka.

Rebekka, Anders og Kalinka går på Aalborg Tekniske Gymnasium og har valgt studieretningen Bioteknologi. De deltager i DM i teknologi 2016 med emballage lavet af hamppapir

Rebekka, Kalinka og Anders satser på at dupere dommerne med deres idé om miljøvenlig hampemballage til DM i teknologi. Prototyper ses på billedet.

Regnvand – fra problem til ressource

Thomas, Mikkel, Nicolai og Christian fra 3.r går på studieretningen Fysikkens verden. De deltager med en idé til regnvandssamling og -rensning i teltlejre.

– Vi har taget udgangspunkt i situationen med de mange flygtninge i Mellemøsten, indleder Mikkel. – Her regner det ret lidt i forhold til i Danmark, men når det så regner, så er der til gengæld skybrud. Det er et problem i fx teltlejre, hvor der er dårlig infrastruktur og bliver meget mudder, dårligt drikkevand osv. Vi har lavet beregninger på standard FN-nødtelte, og de kan ikke holde vand. Vores løsning er et tag til teltet med hældning. Og taget har så en ekstra funktion, fordi vandet fra taget ledes ned gennem et aktivt kulfilter, som kan fjerne kemiske urenheder, sådan at teltbeboerne selv kan producere rent drikkevand.

Et decideret produktnavn har gruppen ikke helt på plads endnu, men produktion og materialevalg er gennemtænkt:

– Taget kan laves på forskellige måder alt efter, om man forestiller sig, det skal bruges i en kort eller længerevarende krise. Vi har antaget, at krisen i Mellemøsten er længerevarende, og så skal taget bygges af trykimprægneret træ, rustfri skruer, og man kan bygge videre på det, så det får vægge, supplerer Thomas.

Klar til DM i teknologi 2016 – Thomas, Mikkel, Nicolai og Christian fra 3.r går på Aalborg Tekniske Gymnasium og har opfundet et telttag, der kan samle og rense regnvand

Thomas, Mikkel, Nicolai og Christian har opfundet et telt-tag, der kan producere rent drikkevand. Her ses de ved deres model.

HTX = teknologi, teknikfag og projekter

Teknologifaget er sammen med teknikfaget særlige kendetegn for HTX og handler om at omsætte naturvidenskabelig teori til praksis i værksteder og laboratorier. Men faglige konkurrencer er faktisk også i sig selv et udbredt fænomen på HTX. De findes inden for mange fag, så har du lyst, har du alle chancer for at deltage i løbet af din tid på HTX. Det giver spændende oplevelser, som du aldrig vil glemme, og giver dig en helt speciel motivation for at lære noget. Samtidig bliver du rigtig god til projektarbejde, som også er den måde, man arbejder på på fx Aalborg Universitet.

Når du går på HTX, vil du opleve en meget praktisk orienteret hverdag: Du bliver opfordret og udfordret til at lære teori via praktiske projekter, som er meget virkelighedsnære. Fx opdager du pludselig, at du lærer fysik, kemi og bioteknologi helt uden at tænke over det, fordi du fordyber dig i dit projekt og skal finde ud af noget om cellulose i træ, hældningsgrader og oversvømmelser.  

Hvad skal man så være god til for at klare sig godt i teknologifaget? De syv elever er enige om, at evnen til at arbejde i grupper er vigtig.

– Egentlig er det et fag, hvor der er plads til alle typer, siger Mikkel. – Du kan være praktisk og god med hænderne i et værksted, eller du kan være det modsatte. I projektarbejde har vi alle sammen forskellige roller.

– Man kommer ingen vegne, hvis man bliver sure på hinanden, så man skal kunne gå på kompromis, slår Rebekka fast.

Og nu, hvor vejen til DM er åben, tyder alting på, at hun og kammeraterne mestrer dén kunst til fulde.

Se billeder og læs en update fra regionsmesterskabet her