Hvad har hjemløse polakker og elever fra Aalborg Tekniske Gymnasium med hinanden at gøre?

Umiddelbart ingenting. Og så alligevel lidt. I september måned '15 var studieretningen ”Industrielt design” på studietur i Poznan i Polen. Og udover at besøge VW fabrik, et polsk gymnasium, et arkitektfirma, museer og byvandring i den gamle by, så blev der også mulighed for at besøge et herberg for hjemløse. Herberget er 100% privat sponsoreret, og er blandt andet støttet af dansk-polsk humanitær forening, hvis formål er:

  • at støtte den demokratiske udvikling i Polen
  • at fremme de demokratiske samfundsforhold
  • at fremme respekten for menneskerettighederne.

Foreningen sender hvert mellem 10 – 15 lastvogne med tøj, legetøj, hospitalsudstyr, plejehjemsudstyr, udstyr til skoler samt store mængder andet brugbart udstyr til Polen.

Gymnasieeleverne fik lov både at se herberget og tale med de hjemløse og høre om deres skæbner. I Polen er man stort set overladt til sig selv, hvis man ikke har et job eller på anden måde kan klare sig selv. Så der er brug for frivillige personer og organisationer som kan træde til og hjælpe. Dansk-polsk humanitær forening har været med i dette projekt i rigtig mange år og hjulpet med alt fra bygningsmaling, fliser, møbler, madrasser til haveanlæg. Alt kan bruges og genbruges, og modtages med stor taknemmelighed.

Eleverne mødte mange ”skæbner” og var meget påvirket af den trods alt gode historie, der lå i, at de her mennesker havde et sted, hvor de kunne få hjælp til at komme på ret køl igen. Og faktisk blev de påvirket så meget, at de fik lyst til at hjælpe. Derfor har Aalborg Tekniske Gymnasium nu gennem knap to måneder samlet genbrugstøj ind, som nu skal afsted til Polen. Bent Ole Hansen, direktør i Skelund turistbusser og arrangør af studieturen, sørger for at få tøjet frem til de hjemløse polakker med en stor og varm hilsen fra eleverne på Aalborg Tekniske Gymnasium.