Aalborg-elever kæmper for den bedste idé

Hvad er løsningen, når ekskærestens navn ikke længere er den fedeste tatovering, og kan man gøre noget ved truslen fra de multiresistente bakterier?

To hold fra Aalborg Tekniske Gymnasium har givet sig i kast med spørgsmålene og er kommet op med så gode idéer, at de har sikret sig en finaleplads i konkurrencen ”Unge forskere”. Så 27.–29. april 2014 skal de fem nordjyske HTX-elever konkurrere med 48 andre hold i Forum i København om at have det bedste projekt.

”Der er tale om hold, der består af Science Talent College-elever, der for to år siden blev udvalgt til at deltage i et særligt undervisningsforløb,” fortæller lærer Anja Ravnsbæk, Aalborg Tekniske Gymnasium. Det har bl.a. betydet, at eleverne har været til syv workshops i Sorø og en enkelt gang i Berlin, hvor de har arbejdet med forskellige tekniske og videnskabelige emner.

Bakteriekamp i staldene 

Den udbredte brug af antibiotika i svinestaldene betyder, at der her er et perfekt miljø for udvikling af multiresistente bakterier, som af Storbritanniens chef-embedslæge Sally Davies er blevet udråbt til den største trussel mod menneskeheden.

”Vi fik idéen, da vi læste om en hollandsk svineavler,” fortæller Steffen Skindbjerg Pedersen, som arbejder sammen med Johan Frederik Schou Christensen og Emil Aarre Sørensen. ”Han brugte mælkesyrebakterier i stalden, men det blev frarådet af myndighederne i Danmark, fordi der manglede videnskabelig dokumentation. Så derfor vil vi undersøge, hvad der sker.”

”De multiresistente bakterier er et kæmpe problem,” siger Johan. ”Den hollandske svineavlers datter blev afvist på et hospital, fordi de ikke ville indlægge hende, når hun havde haft kontakt til svinene.” Målet med de tre elevers projekt er at nedbringe forbruget af antibiotika i svinestaldene ved at lade ”gode” bakterier – i form af mælkesyrebakterier – bekæmpe de sygdomsfremkaldende bakterier.

Tatoveringer vaskes væk 

Anne Helene Borup og Thomas Guldberg Lund har kastet sig over et andet problem, der omend det ikke ligefrem truer menneskeheden, så dog fylder meget for mange: Hvordan visker man en tatovering ud?

”Tekstilindustrien bruger enzymer til at affarve stoffer med, fx når de laver jeans med stonewash-look. Så vi tænkte: Hvis man kan fjerne farver på tøj, så kan man måske også vaske tattoo-farver af huden,” beretter Anne Helene Borup.

Efter at have indsamlet forskellige farver fra en række tatovører i Aalborg gik forsøgene i gang.

”Det er lykkedes os at fjerne omkring 20 pct. af den sorte farve, der jo også er en af de mest anvendte,” fastslår Thomas Guldberg Lund. ”Nu skal der noget videreudvikling til, så vi kan nå frem til at fjerne endnu mere farve.”

Om kampen mod multiresistente bakterier og uønskede tatoveringer er de bedste unge forskerprojekter i Danmark, bliver afgjort 29. april, når vinderne af konkurrencen ”Unge Forskere” bliver hyldet i Forum.

Aalborg Tekniske Gymnasium bliver repræsenteret i projektkonkurrencen ”Unge Forskere” af (fra venstre) Thomas Guldberg Lund, Anne Helene Borup, Steffen Skindbjerg Pedersen og Johan Frederik Schou Christensen. Den femte repræsentant, Emil Aarre Sørensen, var ikke tilstede ved fotograferingen.