Christian blev livredder på australsk

På Aalborg Tekniske Gymnasium får eleverne ofte nogle usædvanlige kundskaber med i bagagen, som f.eks. det at kunne redde badende fra vilde surfbølger.

Kører man fra den østaustralske storby Brisbane en times tid sydpå ad Pacific Motorway langs den såkaldte Goldcoast, så lander man i byen Kingscliff, der på alle måder lever op til forestillingerne om Australien som et land med masser af sol, blå himmel og nærmest endeløse sandstrande.

En anden hverdag

Det var i et halvt år hjemmet for Christian Due Nielsen, der går på linjen International HTX på Aalborg Tekniske Gymnasium. Han boede hos en australsk familie, mens han fulgte undervisningen på det lokale tekniske gymnasium.

Begge steder oplevede han en verden, der på mange punkter adskilte sig fra den danske hverdag.

”Jeg havde egentlig ventet, at det ville være svært med f.eks. de faglige engelske termer i naturfag,” husker Christian. ”Men jeg følte, at vi var blevet godt forberedt fra Aalborg Tekniske Gymnasium, så det var bare at følge med.”

En skoledag i Australien adskiller sig på mange punkter fra den danske. Et fag, som man ikke møder i Danmark, er det obligatoriske ”surf survival”. Men med så meget hav og tilhørende høje bølger lige uden for døren er det nødvendigt at kende til vandsikkerhed. Christian Due Nielsen nøjedes dog ikke med at få den obligatoriske viden om et lumsk hav.

Kystlivreddernes redningsstation, hvorfra de holder øje med de badende.

Livredder blandt hajer

”I fritiden uddannede jeg mig til australsk kystlivredder i den lokale surfklub. Det tog cirka to måneder med undervisning to dage om ugen. Den ene dag var der teoriundervisning, og den anden dag var der træning i vandet,” fortæller Christian, der i begyndelsen havde hajerne lidt tankerne, når han var i vandet, ”men efterhånden tænkte jeg slet ikke på det. For vi fik at vide, at det var mere sandsynligt at blive ramt af en bil end at blive angrebet af en haj.”

Den australske kystlivredderuddannelse adskiller sig markant fra den danske. I Australien skal man kunne klare fysisk krævende opgaver i Stillehavets meterhøje bølger ved hjælp af jetski, motorbåde og surfboards.

Beviset på, at Christian Due Nielsen er australsk kystlivredder.

Hele indsatsen resulterede i et bronze-certifikat fra Australian Lifesaving Academy, der nu efterfølgende er suppleret med et dansk livreddercertifikat. Så Christian er godt forberedt, når han nu søger job som livredder i det nordjyske.

Backpacker i ødemarken

Men det var mange andre oplevelser under opholdet i Australien.

”Vi fik besøg af aboriginals på skolen. De fortalte om deres kultur og historie, og vi dansede og sang med dem. Vi var også på udflugter til naturområder og mødte selvfølgelig kænguruer. ”

”De sidste ti dage i Australien tog jeg på en backpacker-tur oppe i Queensland, hvor jeg blandt andet fandt hulemalerier i ødemarken,” husker Christian Due Nielsen.

”Hele opholdet i Australien var en fantastisk oplevelse, og jeg er klar til at tage af sted igen, hvis jeg fik muligheden.”

Christian Due Nielsen på stranden ved Kingscliff. I de høje bølger er et surfboard vigtigt, når man skal nå ud til nødstedte.