Erasmus+ KA2 (Strategiske skolepartnerskaber)

Future food 2021

Projektet er et strategisk skolepartnerskab i EU’s rammeprogram ERASMUS, projektet løber i perioden 2019-2021 og involverer fem forskellige gymnasieskoler i EU. Skolerne præsenteres nedenfor. I hvert projektår sender de deltagende skoler 5-6 elever til, sammen med 2 lærere, at deltage i internationale workshops. Fokus for projektet er FUTURE FOOD gennem en videnskabelig tilgang og udveksling af god praksis skolerne imellem indenfor tre områder: strategiske, pædagogiske og læringsmæssige områder.

Skolerne vil gennem projektet arbejde med FNs verdensmål for bæredygtig udvikling. Der vil blive arbejdet med emnet FOOD med afsæt i fagene bioteknologi, matematik, kemi, biologi, fysik, samfundsfag, historie, engelsk, teknologi m.fl.

Fokusområderne for de forskellige workshops fremgår ved hver præsentation nedenfor.

Først en præsentation af de deltagende skoler:

 

Præsentation af medvirkende skoler

BBS1 Mainz

http://www.bbs1-mainz.com/aktuell.html

 

 

Lycée Scientifique et Technologique Nicephore NIEPCE, Chalon Sur Saône, France

https://education.frlocalsearch.info/en/lycee-scientifique-et-technologique-nicephore-niepce-33-3-85-97-96-00.html

 

 

IES CARRÙS, Elche Alicante, Spain

http://www.ceice.gva.es/es/web/centros-docentes/consulta-general?viewUrl162652993=/abc/i_guiadecentros/es/centro.asp&codi=03009385

 

 

BG Georgigasse (Graz International Bilingual School) Graz, Østrig

 

http://www.gibs.at/

 

5. november – 1. december, 2018 Mainz, Tyskland

Fra studieretningen bioteknologi, htxy17, deltog fem elever i workshop i Tyskland, Mainz.

Indhold i workshoppen:

  •          Fortid - Nutid (historie, markedsføring og samfundsfag , Tyskland)

o   Evolution of diets over the last decades /centuries. (meat, vegan, vegatarian etc.)

o   Immigrations impact/influence on our countries food traditions in EU

o   Interviewing people from different age groups to report on evolution of food diets

o   European Cultural Heritage Year activity:  Europe on a Plate

 

En af de danske lærere, der deltog sammen med eleverne fortæller om workshoppen:

Et europæisk samarbejde mellem gymnasier fra Tyskland, Østrig, Frankrig, Spanien og Danmark

Som en del af gymnasiets Erasmus Projekt ”Future Food 2021” besøgte studieretningen Bioteknologi   december 2018, Berufsbildende Schule i Mainz. Projektet handler denne gang om ’Future Food’ og ved besøget her var fokus på ’food trends’ og kommunikation.

Vi fik det bedste indblik i hverdagen for vores tyske værter både på skolen og i byen Mainz. Ud over at besøge den tyske skole, var vi på rundvisning på sukkerfabrikken Südzucker. Her så vi en stor del af produktionen fra sukkerroerne kommer til fabrikken med lastbil, til hvordan de behandles i processen indtil udendørs rundvisning, og derefter fik lov til at besøge deres store besøgscenter. Her kunne vi selv få en lille oplevelse af nogle af de mange interessant ting BASF er en del af. Der var små forsøg og en masse information om virksomheden fra hvordan det hele startede, til den store og meget indflydelsesrige virksomhed den er i dag. Vi var også på besøg i Gutenberg Universitets kantine, hvor vi kom ind og så hvordan de forskellige køkkener fungerer. Alle besøg blev yderligere interessante af, at vi hørte en masse om stederne og kunne stille spørgsmål til personer derfra, som har fingeren på pulsen med, hvad der foregår i virksomhederne og hvordan de arbejder.

Herudover fik eleverne en skøn og udfordrende oplevelse i en indendørs klatrepark, der var forskellige restaurantbesøg på programmet, og så var en stor del af studieturen det sociale. Eleverne boede nemlig ved værtsfamilier, hvor de rigtigt fik et indblik i, hvordan det er at være tysk gymnasieelev, og ved en masse gode snakke og hyggelige stunder, fik de også en god forståelse for, hvordan det er at være gymnasieelev i de andre deltagende europæiske lande – og det er slet ikke så forskelligt fra at være dansk gymnasieelev, selvom der på nogle punkter alligevel er nogle ret store forskelle.

 

7. – 13. april 2019 Aalborg, Danmark

Aalborg Tekniske Gymnasium var værter ved workshoppen. Der deltog i alt 24 elever fra de udenlandske skoler, der boede hos værtsfamilier under opholdet. Endvidere deltog to lærere i jobshadowing.

Indhold i workshoppen:

  •          Food and Body (biology, chemistry, mathematics and biotechnology, Denmark)

o   Industrial food / how does the body react to .. /

o   Body needs (proteins)

o   Food additives / allergens 

o   Specific diets (athletes, sports, future food, space exploration)

o   Brain food (nuts etc.)

o   Energy drinks

o   Food trends, how does it affect the body (vegetarianism / veganism / flexitarianism)

 

 

22. - 28 . september - 2019 Frankrig, htxy18

5 elever fra studieretningen Bioteknlogi htxy18 deltog i workshoppen i Frankrig sammen med to lærere.

Indhold i workshoppen:

  •          Friends or Foe? Good or evil? (Environment, chemistry,  science technology, France)

o   pesticides / industrial farming / conventional farming vs organic farming

o   how have science and tech influenced modern farming techniques

o   how can science and technology contribute to more sustainable farming

o   GM food

o   Intensive farming: when and why? / impact on environment

o   hunting (food supplies)

o   urban farming / self-sufficiency / 

 

 

29. marts – 4. april 2020 Spanien/planlagt med htxy18, 5 elever + 2 lærere

Indhold i workshoppen:

o   Food and Society (Social science and history, Spain)

o   Postwar  feeding:   wit and  suffering

o   Food, a way to show your ethnicity

o   Democracy and economic development  :   A  change in the food behaviors

o   Mediterranean diet. A diet increasingly into disuse.  Why?

o   Healthy alternative diets in western societies.

o   Food for the physical activity. Recipes to eat before and after physical activities. 

 

 

Planlagt til næste skoleår med htxy19

November 2020 Østrig

Indhold i workshoppen:

  •          Public health / social issues ( Social science, communication and technology, Austria)

o   Public health policies (slogans, advertising, campaigns etc.)

o   Health insurance

o   Social supermarkets / Supermarket surplus and charities. Visits / discussions / workshops

o   Food ressources, food disposal and food waste (in and outside schools)

 

Marts - april 2021 Danmark

Indhold i workshoppen:

  •          Future food and innovation (reason and knowledge, biology, chemistry, mathematics and biotechnology, Denmark)

o   What will we be eating in 20 years time ?

o   Sonic-enhanced food?

o   Lab-grown meat

o   Insects, seaweed and algea

o   Preparing Future Food